Det jobbes i departement og i organisasjoner med utformingen av en ny havbrukspolitikk. Høringsfristen på forslaget om oppdeling av kysten i 12 soner er gått ut. Innleggene avslørte en stor avstand mellom bransjen og departement. Kanskje ikke så mye p.g.a. de 12 kystsonene. Men i et hvert fall mht. forvaltningen i sonene.
TRITON har stilt spørsmål om hvor trygt står vi på et kunnskapsbasert beslutningsgrunnlag. Vi har følge med en rekke andre som har tatt til orde for at veikrysset som bransjen står overfor, er så viktig at det vil være svært uheldig om næringen starter opp i en splittet flokk. Å ile langsomt er ikke så lett å si til en actionoritert fiskeriminister. Men overivrighet og muskeldemonstrasjoner kan ofte resultere i bomerangeffekter.
Debatten som TRITON denne gang inviterer til, stiller en del spørsmål:
- Har vi kunnskapen som vi trenger for å utvikle et rettferdigog firutsigbart system?
- Hva mener forskerverden med setningen i forordet til HI’s rapport nr. 16/2016: «Rapporten viser at det fortsatt gjenstår viktige kunnskapshull som det må arbeides videre med frem mot implementering av trafikklyssystmet for kapasitetsjustering høsten 2016/våren 2017»? Nå er det høst. Hvor står vi med hullene våre?
- Når lus på villaks og sjøørett er indikatorer, hvor godt kjenner vi egentlig til villfiskens liv og levnet?
- Hva med jusen i forslaget? Burde en så stor omlegging i havbruket vært forankret i lovendringer i bla.a. Akvakulturloven?
Deltagere
Geir Lasse Taranger, forskningsdir. Akvakultur Havforskningsinstituttet (HI)
Lars Selmer Alsaker, jurist Steenstrup Stordrange
Anders Lamberg, Skandinavisk Naturovervåking
Debattleder: Even Søfteland, Triton tenketank havbruk